Kalkylhjälpen

Kökskalkylering för hotell och restauranger

Jag hjälper er att kalkylera menyer, skapa receptbank och se till att lagervärdet ligger rätt. Ifall behovet finns så är jag tillgänglig för löpande uppföljningar av köksekonomin och menyskrivande.

  • Meny kalkyler
    Se till att kalkylera varje del av menyn och sätt rätt pris till gästen. Många köksansvariga tänker
    att ”de vet” vad varje rätt har för råvarukostnad viket säkert stämmer till viss del men inte blir
    exakt rätt vilket gör förutsättningarna mycket sämre för verksamhetens lönsamhet. En lathund
    för priser när andra än köksansvarig beställer råvaror är ett bra komplement, det är lätt att
    råvarukostnaden stiger när tex baconet som ligger på anbud för tillfället är slut att bara ta första
    bästa utan tanke på priset.
    Jag utgår ifrån den menyn ni har eller så gör vi en ny meny. Jag gör grunden till kalkyler med
    receptbank att hämta ifrån som köksansvarig själv bygger vidare på och uppdaterar löpande för
    att alltid ha rätt pris på menyer.
    Går att komplettera med en timkalkyl för att se personalkostnad för de olika momenten i köket.
    Ibland är det mer lönsamt att be leverantörer göra en del av det förberedande arbetet.
  • Felsökning
    När köksekonomin inte stämmer. Jag ser över rutiner för att hitta orsaker och lösningar.
  • Frukostkalkyler
    Vi ser över flöden i kök och på bufféerna i matsalen, beräknar svinn och tittar på splitten för att
    förbättra hotellfrukostens resultat.
  • Menyarbete
    Jag finns med som coach i arbetet med menyskrivande fram till det färdiga resultatet. Vi tar hjälp
    av kollegorna i matsalen för gästkommentarer och statistik på de rätter som finns på menyn just
    nu. Serverar vi rätt mat? Säljer alla rätter? Jag hjälper till att förhandla med leverantörer innan
    menyn trycks, vi kalkylerar allt noggrant i god tid så att det finns utrymme för justeringar eller
    byte av rätter. Testar rätterna med kollegorna i köket, sätter porslinet och skriver en detaljerad
    presentation av alla rätter som servisen har som underlag under menyprovningen och som ett
    arbetsredskaps under all service för att under eget ansvar kunna svara på gästernas frågor och
    säkra upp hanteringen av allergier och avvikelser.